2020-2021

EKOSISTEMA PROIEKTUAREN BUKAERA

Kaixo denoi! 

Ekosistema lantzen ibili gara, talde bakoitzak ekosistema bat aukeratu du eta horren inguruan informazioa bildu ondoren maketa bat egin du. Hemen dituzue gaia bukatzeko egin ditugu n proiektuen aurkezpenak.

5. MAILA A taldekoak

   

                                                           BASOA

 

                                                         IPAR POLOA

                                                                 OIHANA

                                                                    SABANA

5.MAILA B taldekoak

   

                                                            BASAMORTUA

 

                                                          ITSASOA

  

                                                      IPAR POLOA

  

                                                   ERREKA

 

2020ko azaroaren 12a

2020-2021

AZTER KOSTA

Ekosistemako proiektuaren barruan, Malkorbeko hondartzara joan gara egiten zuen eguraldi ona aprobetxatuz. Bertan ikerketa batzuk eraman ditugu aurrera. 

ALde batetik,  Azter kostako materiala erabiliz, uraren kalitatearen inguruko neurketa batzuk egin ditugu (nitratoak, fosfatoak, oxigenoaren disoluzioa…). Eta bestetik gure kostaldean aurkitzen diren animali eta landareak (biozenosia) eta biotopoa aztertu ditugu.  Horrez gain, gizakiak hondartzetan duen eragina ere ikusi dugu eta horren inguruko hausnarketa egin dugu.

Hondartza aztertu ostean ondo pasatzeko tartea hartu dugu eta inguruaz gozatu dugu.

Ederra goiza pasa duguna!

2020ko azaroaren 11n.  

 

      

 

2020-2021

KOFRADIA HOBETO EZAGUTZEN

Kofradia moilan dugu eta mila aldiz pasa gara han ingurutik baina oraingoan barrutik ezagutzeko aukera izan dugu, Emeterio Urrestiren eskutik. Kofradiako instalakuntzak, zati bakoitzean egiten diren lanak azaldu eta ikusteko aukera izan dugu.

Zorte handia izan genuen, gu iritsi aurretik itsasontziak iritzi zirelako eta molan mugimendua zegoelako. Itsasontziak ekarritako sardinaz betetako arrain kaxak ikusteko aukera izan genuen eta sare konpontzaileak ere lanean zebiltzan bisita orduan.

Asko ikasi dugu bisita honetatik eta herriko jarduera ekonomiko garrantzitsuenetako bat gehiago ezagutu dugu.

     

 

 

2020-2021

ZINEMALDIA ESKOLAN

Aurten daukagun egoera dela eta ekintzak birmoldatzea tokatu zaigu. Donostiako belodromora joatea posible ez zenez, zinemaldia ekarri dugu eskolara!

Zinemaldiaren eskutik , Harrapatu bandera animazioko film luzea ikusi dugu aurten. Film honetako protagonista Mike izeneko 12 urteko mutikoa da, astronauta baten seme eta iloba. Helburu garbi bat dauka Mikek, Apollo 11 misioko ontziak ilargian ipinitako bandera hartzea eta abentura ugari izango ditu bidean.

Filma 6 eta 11 urte bitarteko neska mutilentzat gomendatua dago, eta ikasleak gustura aritu dira hau ikusten, entretenigarria izan da.

2020ko irailaren 28an

 

Sin categoría

IKASGELAKO “CHEF”-A TAILERRA EROSKIN

Eroski eta Basque Culinary-ren eskutik eskeintzen den Ikasgelako “Chef-a” tailerrean hartu dute parte gure LH5B-ko ikasleak Zarautzeko maxi Eroskin.

Tailer honen barruan, modu osasungarrian jateko eta ezer ere ez xahutzeko erosketa nola egin ikasi dute gure “chef-ak” gaurkoan. Horretarako, prestatu behar den menuaren osagaiak zerrendatu ditugu lehenik eta behin, eta behin zerrenda eskuan genuela erostera abiatu gara. Basque Culinary-ko sukaldarien laguntzarekin, hiru ezaugarri nagusietan oinarritu gara produktuak aukeratzerakoan: bertakoak edo gertukoak izatea, sasoikoak izatea eta ea horien barruan eskeintzaren bat topatzen genuen prezio aldetik.

Osagaien zerrenda egiten
Erosketak egiten
Erosketak egiten

Behar ditugun osagaiak erosi eta gero, garrantzi-garrantzitsua eskuak garbitzera sukaldatzen hasi aurretik. Behin dena prest edukita, sukaldariei laguntzeko prestatzen hasi gara mantala eta guzti. Aukeratutako barazkiak zuritzen aritu dira gure sukaldari txikiak, pintxe lanetan.

         

Tipularekin negar pixkat egin ostean, barazkiak zuritzen amaituta, mahaia garbitu eta postrea egiten hasi ginen… Ardi esnearekin prestatutako mami ederra!

         

Postrea bukatuta, mahaia prestatu eta gaurko menuaz goxatzera goaz:

  • Babarrun hummus-a
  • Barazki risotoa Idiazabal gaztarekin
  • Mamia eztia eta frutarekin

          

Bapo janda, diplomarekin gustora gustora atera dira gure pintxeak. Orain aitzakiarik gabe etxean laguntzeko prest dituzue!

Mila esker sukaldariei

Getarira itzuli baino lehen jolasteko, dantzatzeko eta ondo pasatzeko denbora ere izan dugu Zarautzen. Aupa ekipo!

        

 

 

 

2019-2020

GIZA GORPUTZA, LARRIALDIAK ETA LEHEN SOROSPENAK PROIEKTUA

Kaixo lagunak!

Hiruhilabete honetako natur proiektuaren barruan giza gorputza, honen aparatu eta organo ezberdinak eta larrialdiak eta lehen sorospenen inguruan aritu gara lanean LH5-en.

Zirkulazio-aparatua

Giza gorputzeko aparatuen funtzionamendu desegokiari esker izan ditzazkegun gaixotasunak ere ikasi dituzte gure “sorosleak”.

Behin informazio guztia edukita, eta taldeko lan bikainaren ostean, dekalogo hau idatzi dugu denen artean LH5B gelan.

Beraz, badakizue, larrialdi baten aurrean egin beharrekoak hauek dira:

Lehen sorospenak Dekalogoa

 

 

 

 

2019-2020

EKOSISTEMA PROIEKTUAREN AZKEN EMAITZA LH5B

Kaixo denoi!

Ekosistemari buruzko proiektua amaitu dugu dagoeneko, eta jarraian proiektuaren azken emaitza aurkeztuko dizuegu.

Talde bakoitzak ekosistema bat aukeratu, horren inguruko informazioa bildu eta maketa bat egin dugu.

Ipar Poloa – Hakuna Matata taldea

 

Basamortua – Kirolariak taldea

 

Sabana afrikarra – Xaguzaharrak taldea

 

Itsasoa – Txoriak taldea

 

Maketak amaitu ondoren, gelakideen aurrean egindako lanaren aurkezpenak egin ditugu. A zer urduritasuna…!!

Aurkezpenak egiten oso gustora sentitu gara eta LH3 gelara joan gara gure lana haiei ere aurkeztera eta ikasitako guztia kontatzera.

Asko ikasi eta primeran pasatu dugu!!! LASTER ARTE!!!!